Розпочала свою роботу Міжнародна форсайтна сесія

Сьогодні, 6 лютого 2018 року, на базі професійно-технічного училища № 8 розпочала свою роботу Міжнародна форсайтна сесія «Міжнародна дорожня карта (2018-2010) викладання туризму у закладах професійно-технічної освіти Буковини», яка триватиме до 8 лютого 2018 року.

Привітала та представила учасників Світлана Микитюк, директор Навчально-методичного центру  професійно-технічної освіти у Чернівецькій області.
З вітальним словом до присутніх звернулася Оксана Палійчук, директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації. Оксана Михайлівна зосередила увагу учасників на дорожній карті освітніх реформ (2015-2025) на теренах Буковини. «Цільтеся в Місяць. Навіть якщо промахнетеся, все одно залишитеся серед зірок», – підкреслила директор Департаменту освіти і науки.
Олександра Бордієнко, експерт з питань розвитку систем професійної освіти у країнах Європейського Союзу, завідувач лабораторії зарубіжних систем професійної освіти і навчання Інституту професійно-технічної освіти НАПН України, розповіла про значення форсайтних досліджень для модернізації системи підготовки сучасного працівника  туристичної галузі у закладах професійно-технічної освіти.
Перспективи дослідження і використання інфраструктури туризму у Чернівецькій області окреслив Василь Кифяк, експерт з питань розвитку індустрії у Чернівецькій області, заступник директора з наукової роботи, науково-методичної роботи та міжнародних зв’язків ЧТЕІ КНТЕУ.
Олена Манютіна, експерт з особливостей викладання іноземних мов за професійним спрямуванням (туристична галузь),  завідувач кафедрою іноземних мов для природничих факультетів ЧНУ ім. Ю. Федьковича , проінформувала про європейські вимоги до володіння іноземними мовами у сфері туризму.
Артурс Хомінс, експерт з Латвії, проект-менеджер Ризького технікуму туризму та творчої індустрії, презентував програму Erasmus та значення її для системи закладів професійно-технічної освіти.
Далі учасники продовжили роботу у трьох «Делфі групах».
Перша Делфі-група (координатор – завідувач кафедрою маркетингу, інновацій та регіонального розвитку ЧНУ імені Юрія Федьковича, доктор економічних наук, професор Ірина Буднікевич) об’єднала викладачів спецдисциплін. Дискусійне поле – «Стан, проблеми та перспективи викладання спецпредметів (туризм, економіка, готельєрство) у закладах професійно-технічної освіти Чернівецької області.
Друга Делфі-група (координатор – завідувач кафедрою сучасних європейських мов Чернівецького торгівельно-економічного інституту КНТЕУ, кандидат філологічних наук, доцент Тетяна  Романова) – викладачі іноземних мов. Дискусійне поле: «Забезпечення якісного володіння іноземними мовами versus обов’язкове виконання регламенту різноманітних освітніх програм та стандартів».
Третя Делфі-група (координатор – начальник відділу фахової освіти, ліцензування і атестації, позашкільної освіти та виховної роботи Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Лілія Бурченко) – директори закладів ПТО, методисти НМЦ ПТО у Чернівецькій області, роботодавці.  Дискусійне поле: «Проблеми та шляхи розбудови міжнародної діяльності закладів професійно-технічної освіти Чернівецької області».

Comments are closed